Encyclopedie

Zoek naar je favoriete dinosaurus en leer meer over deze dino in onze encyclopedie.

A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X     Y     Z

Heb je betreffende deze pagina van onze encyclopedie op- en/of aanmerkingen, aanvullingen, of mis je een dinosaurus op deze pagina, stuur dan een e-mail naar info@speelboer.com.
Wij nemen je e-mail in behandeling en zullen je berichten wat wij ermee gedaan hebben.
Alvast hartelijk dank voor je opmerkzaamheid.

Camarasaurus

Betekenis naam: Overkapte kamer hagedis

Soort: Sauropode

Lengte: 15-18 meter

Tijdperk: Late Jura

Leefgebied: Noord-Amerika

Camarasaurus leefde vooral in droge, hete gebieden en deelde zijn habitat met veel andere sauropoden zoals de Brachiosaurus en de Diplodocus. De meeste van deze dinosauriërs waren groter dan de Camarasaurus en aten vooral uit de hoogste boomtoppen. De Camarasaurus voedde zich met de lager gelegen bladeren. Doordat dinosauriërs geen kiezen hadden, werd afgebeten voedsel in één keer doorgeslikt. Stenen in de maag zorgden voor verdere vermaling van het voedsel.

 

Camptosaurus

Betekenis naam: Buigzame hagedis

Soort: Ornithopode

Lengte: 5 meter

Tijdperk: Late Jura

Leefgebied: Noord-Amerika

De Camptosaurus was een middelgrote tweevoetige planteneter. Met zijn snavel graasde hij dicht bij de grond, waarbij hij steunde op zijn voorpoten. Ook kon hij de hogere, voedingrijkere beplanting bereiken door zich hoog op zich achterpoten op te richten. De duim van de Camptosaurus bezat een scherpe klauw, waarmee hij misschien takken kon grijpen.

 

Carnotaurus/Carnosaurus

Betekenis naam: Vleesstier/vleeshagedis

Soort: Theropode

Lengte: 8-9 meter

Tijdperk: Midden Krijt (100 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Argentinië

De Carnotaurus was een erg opmerkelijke theropode. Zijn kop was hoog en erg kort, met hoornachtige uitsteeksels boven de oogkassen. Zijn voorpoten waren nog kleiner dan die van de Tyrannosaurus, waardoor er wel vanuit gegaan wordt dat deze alle functie verloren hadden. De Carnotaurus is de enige Theropode waarvan duidelijke huidafdrukken zijn gevonden. Deze suggereren dat hij grote, wratachtige hoornplaten op zijn huid had. Waar deze voor dienden is niet bekend.

 

Caudipteryx

Betekenis naam: Staartveer

Soort: Theropode

Lengte: 90 centimeter

Tijdperk: Vroege Krijt

Leefgebied: China

De Caudipteryx was een erg kleine dinosauriër. Zijn achterpoten en nek waren erg lang, terwijl zijn staart kort was en aan het uiteinde voorzien was van een waaier van veren. Ook de rest van zijn lichaam was bedekt met kleine, pluimachtige veren. Omdat de Caupipteryx zoveel weg had van een vogel, wordt hij ook wel als aanwijzing gezien dat de moderne vogels afkomstig zijn van dinosauriërs.

 

Ceratosaurus

Betekenis naam: Hoornhagedis

Soort: Theropode

Lengte: 6-7 meter

Tijdperk: Late Jura (150 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika, Afrika

Het belangrijkste kenmerk van de Ceratosaurus is de hoorn die zich midden op zijn neus bevond. De functie van deze hoorn is onbekend, het zou kunnen dat de mannetjes hem gebruikten in gevechten of dat het in feite een wapen was in de jacht op prooidieren.

 

Cetiosaurus

Betekenis naam: Walvishagedis

Soort: Sauropode

Lengte: 16 meter

Tijdperk: Midden Jura

Leefgebied: Europa

De Cetiosaurus is een van de eerste dinosauriërs die ooit ontdekt is. Toen men in de 19e eeuw in Engeland zijn resten vond werd gedacht dat het om een reusachtige, in de zee levende krokodillensoort ging. De Cetiosaurus was echter een van de vroegste Sauropoden, wat ook een verklaring is voor zijn middelbare grootte.

 

Chasmosaurus

Betekenis naam: Kloofhagedis

Soort: Ceratopside

Lengte: 5 meter

Tijdperk: Laat Krijt

Leefgebied: Noord-Amerika

De Chasmosaurus had drie, relatief kleine, hoorns op zijn kop: twee boven zijn ogen en een wat grotere op zijn neus. Zijn nekschild was lang en had aan de zijkanten kleine stekels. Omdat de hoorns van de Chasmosaurus erg klein zijn, is er discussie over de vraag of hij deze heeft kunnen gebruiken als wapen tegen vleeseters, zoals vaak wordt gedacht.

 

Coelacanth

Betekenis naam: Holle ruggengraat

Soort: Vis

Lengte: tot 180 centimeter

Tijdperk: Huidige tijd

Leefgebied: Rond de kust van de Indische Oceaan en Indosesië

Lange tijd werd gedacht dat de Coelacanth aan het einde van het Krijttijdperk uitgestorven was. In 1938 werd hij echter opnieuw ontdekt aan de kust van Zuid-Afrika. De Coelacanth wordt ook wel een levend fossiel genoemd, omdat hij een levend overblijfsel is uit de prehistorie. Vanuit de evolutie gezien is de Coelacanth meer gerelateerd aan longvissen, reptielen en zoogdieren dan aan de vissen zoals wij die nu kennen. Het zijn nachtdieren, die overdag rusten in grotten en ’s nachts naar buiten komen om te jagen op kleinere vissen. Zelf is de Coelacanth ook een prooidier voor grotere zeewezens zoals haaien. De meeste dieren, waaronder mensen, vermijden de Coelacanth echter als voedselbron, omdat hij moeilijk te verteren is en vaak diarree veroorzaakt.

 

Concavenator

Betekenis naam: Jager uit Conca

Soort: Theropode

Lengte: 6 meter

Tijdperk: Vroege Krijt (125 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Spanje

De Concavenator is een van de best bewaarde grote Theropoden. Zijn lichaam was elegant gebouwd, wat aangaf dat hij waarschijnlijk een snelle jager was. Het meest opvallende aan zijn uiterlijk was de grote kam die hij op zijn rug droeg. In tegenstelling tot bij de meeste kamdragende dinosauriërs besloeg de kam van de Concavenator niet zijn hele rug, maar was het een smal, hoog uitsteeksel net voor zijn heup.

Een ander opmerkelijk kenmerk van de Concavenator was zijn onderarm. Deze bevatte een aantal knobbels die vergelijkbaar zijn met de structuur die huidige vogels daar hebben om veren aan te hechten. Een veelgenoemde theorie is dat de jongen van Theropoden een verenkleed hadden, die zich tijdens hun groei terugtrok tot een aantal veren of haren aan de onderarmen.

 

Corythosaurus

Betekenis naam: Helmhagedis

Soort: Hadrosauriër

Lengte: 10 meter

Tijdperk: Laat Krijt (77 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Noord-Amerika

De Corythosaurus behoorde tot de eendesnaveldinosauriërs en stond net als zijn verwanten bekend om het geweldige geluid dat hij kon produceren. Dit deed hij door middel van een hoge, holle kam op zijn hoofd, die hij als een soort trompet kon gebruiken indien er gevaar dreigde. Één dinosaurus kon zo de hele kudde waarschuwen.

 

Cryolophosaurus

Betekenis naam: Koude kam-hagedis

Soort: Theropode

Lengte: 8 meter

Tijdperk: Vroeg Jura

Leefgebied: Antarctica

De Cryolophosaurus verschilde van andere Theropoden door de kam die hij droeg van zijn voorhoofd tot zijn neus. Deze was waarschijnlijk felgekleurd en diende om mee te pronken en vrouwtjes te lokken. Door deze kam stond de Cryolophosaurus ook wel bekend als Elvisaurus, vernoemd naar Elvis Presley.

Mochten er ondanks onze grootste zorg schrijffouten in onze tekst staan, of onduidelijkheden zijn of heb je andere op- en/of aanmerkingen, geef dit dan per e-mail (info@speelboer.com) aan ons door en wij zullen direct actie ondernemen. Bij voorbaat dank.