Encyclopedie

Zoek naar je favoriete dinosaurus en leer meer over deze dino in onze encyclopedie.

A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X     Y     Z

Heb je betreffende deze pagina van onze encyclopedie op- en/of aanmerkingen, aanvullingen, of mis je een dinosaurus op deze pagina, stuur dan een e-mail naar info@speelboer.com.
Wij nemen je e-mail in behandeling en zullen je berichten wat wij ermee gedaan hebben.
Alvast hartelijk dank voor je opmerkzaamheid.

Tanystropheus

Betekenis naam: Lange wervel

Soort: Protosauriër

Lengte: 6m

Tijdperk: Midden Trias

Leefgebied: Europa, Midden-oosten, China

De Tanystropheus leek met zijn lange nek en staart wel wat op een Plesiosauriër. Hij wordt dan ook vaak gezien als een zeewezen. In plaats van flippers had hij echter vier poten. Waarschijnlijk leefde de Tanystropheus langs de kustlijn, en kon hij met zijn lange nek vissen uit het water halen.

 

Tapejara

Betekenis naam: Het oude wezen

Soort: Pterosauriër

Spanwijdte: 1,5m

Tijdperk: Vroeg Krijt

Leefgebied: Brazilië

De Tapejara was een kleine, gedrongen Pterosauriër. Hij had een opvallende kop waaraan zich twee uitsteeksels bevonden, één tussen zijn ogen en één op zijn achterhoofd. Hiertussen groeide waarschijnlijk een huidflap of hoornlaag, waardoor de Tapejara een soort kam op zijn achterhoofd had.

 

Tarbosaurus

Betekenis naam: Alarmerende hagedis

Soort: Theropode

Lengte: 12m

Tijdperk: Laat Krijt

Leefgebied: Mongolië

De Tarbosaurus was een reusachtig roofdier, dat zo veel op de Tyrannosaurus leek dat hij er eerst voor werd aangezien. Hij was warmbloedig en ademde met behulp van bloedzakken. Zijn jongen waren waarschijnlijk bedekt met een primitief verenkleed. De schedel van de Tarbosaurus was extra sterk, waarschijnlijk om botsingen te kunnen weerstaan met grote prooidieren, zoals Sauropoden.

 

Tenontosaurus

Betekenis naam: Peeshagedis

Soort: Euornithopode

Lengte: 7-8m

Tijdperk: Vroeg Krijt

Leefgebied: Noord-Amerika

De Tenontosaurus was een vreedzame planteneter. Hij liep meestal op vier poten. Meestal wordt de Tenontosaurus afgebeeld terwijl hij aangevallen wordt door Deinonychus, omdat hun skeletten bij elkaar aangetroffen zijn.

 

Therizinosaurus

Betekenis naam: Maaihagedis

Soort: Theropode

Lengte: 9m

Tijdperk: Laat Krijt

Leefgebied: Mongolië

De Therizinosaurus was een plantenetende Theropode. Hij had een lange nek om goed bij de balderen te kunnen komen en een dikke buik om het taaie voedsel te kunnen verteren. Zijn voorpoten waren erg lang, maar in plaats van om mee te lopen gebruikte hij ze om takken te kunnen grijpen. De Therizinosaurus was bedekt met een verenkleed, hoewel zijn veren meer weg hadden van haren.

 

Torosaurus

Betekenis naam: Doorboorde hagedis

Soort: Ceratopside

Lengte: 7-9m

Tijdperk: Laat Krijt

Leefgebied: Noord-Amerika

De Torosaurus was nauw verwant aan de Triceratops en ze lijken dan ook erg op elkaar. Er zijn zelfs wetenschappers die denken dat de Torosaurus helemaal geen aparte soort is, maar alleen een oude Triceratops. Torosaurus droeg drie hoorns op zijn gezicht; een korte op zijn neus en twee langere boven zijn ogen. Zijn nekschild was groot en voorzien van tien of twaalf kleine driehoekige uitsteeksels.

 

Triceratops

Betekenis naam: Gezicht met drie hoorns

Soort: Ceratopside

Lengte: 9m

Tijdperk: Laat Krijt

Leefgebied: Noord-Amerika

De Triceratops is één van de meest bekende dinosaurussen aller tijden. Hij staat bekend om zijn grote hoorns, waarmee hij mogelijk zelfs de indrukwekkende Tyrannosaurus kon verslaan. Het is echter helemaal niet zeker of de hoorns en het bijbehorende bekschild wel gebruikt konden worden als wapen tegen roofdieren. Mogelijk werden ze alleen gebruikt bij onderlinge gevechten, of misschien waren het wel gewoon pronkstukken om vrouwtjes mee te lokken.

De Triceratops was een van de laatste grote dinosauriërs. Hij leefde helemaal aan het eind van het Krijt en heeft dus hoogstwaarschijnlijk het uitsterven van zijn soort meegemaakt.

 

Tsintaosaurus

Oorsprong naam: Afgeleid van de stad Qingdao (vroegerTsintao)

Soort: Hadrosauriër

Lengte: 8m

Tijdperk: Laat Krijt

Leefgebied: China

Als lid van de Hadrosauriër-familie was de Tsintaosaurus een rustige planteneter die in kuddes leefde. Zijn opvallendste kenmerk was het verticale uitsteeksel dat zich midden op zijn hoofd bevond. Waarschijnlijk zat hier een structuur aan vast zodat de Tsintoasaurus een soort kam op zijn hoofd had, of zodat een soort luchtzak ontstond waarmee hij geluid kon produceren.

 

Tylosaurus

Betekenis naam: Gezicht met drie hoorns

Soort: Mosasauriër

Lengte: 12m

Tijdperk: Laat Krijt

Leefgebied: Noord-Amerika

De Tylosaurus was een van de grotere Mosasauriërs, enorme zeereptielen die de wateren onveilig maakten voor vissen en andere zeereptielen, waaronder zijn eigen soortgenoten.

 

Tyrannosaurus Rex

Betekenis naam: Koning van de tiranhagedissen

Soort: Theropode

Lengte: 12m

Hoogte: 6m

Tijdperk: laat Krijt (70-65 miljoen jaar geleden)

Leefgebied: Westelijk Noord-Amerika

De Tyrannosaurus is waarschijnlijk de meest bekende dinosaurus. Mede dankzij zijn grootte en zijn sterke kaken was deze enorme vleeseter de schrik van de Krijtperiode. Hoewel de Tyrannosaurus niet de grootste vleeseter was die ooit geleefd heeft, wordt er wel vanuit gegaan dat hij de dinosaurus was met de sterkste bijtkracht. De grote hoeveelheid aan enorme tanden maakten de T-rex nog extra angstaanjagend. Hiermee scheurde hij grote stukken van zijn prooi af, die hij doorslikte zonder te kauwen. Ook zijn ogen en reukvermogen waren extra goed ontwikkeld, wat de Tyrannosaurus tot een uitstekende jager maakte.

Over het jachtgedrag van de Tyrannosaurus  is tot op de dag van vandaag nog veel onbekend. De meeste wetenschappers denken dat de T-rex een actieve jager was, hoewel hij zich ook af en toe tegoed zou hebben gedaan aan aas. Door zijn rechtopstaande houding en sterke achterpoten is lang gedacht dat de T-rex een snelle renner was. Zijn enorme omvang zou dit echter onmogelijk hebben gemaakt. De snelheid van de Tyrannosaurus wordt nu geschat rond de 30 km per uur, wat nog altijd ruim voldoende was om zijn voornaamste prooi, de Triceratops, te pakken te krijgen.

Om zijn grote lichaam in beweging te kunnen krijgen, moest de T-rex wel warmbloedig zijn. Waarschijnlijk had de bouw van de Tyrannosaurus veel weg van de moderne vogels, met luchtzakken om voor de ademhaling te zorgen. Er wordt zelfs gedacht dat de jongen van de Tyrannosaurus bedekt waren met een donskleed om ze warm te houden.

Mochten er ondanks onze grootste zorg schrijffouten in onze tekst staan, of onduidelijkheden zijn of heb je andere op- en/of aanmerkingen, geef dit dan per e-mail (info@speelboer.com) aan ons door en wij zullen direct actie ondernemen. Bij voorbaat dank.